Lente 2023 nu al op 3 na natste ooit gemeten
We staan eindelijk aan de vooravond van een droge periode en dat mag ook wel een keer. De meteorologische lente, die nog 15 dagen duurt, is nu al de op 3 na natste ooit gemeten. Gemiddeld over het land viel vanaf 1 maart 225 millimeter tegen 154 mm normaal in de hele lente. Sinds het begin van de landelijke historische neerslagmetingen in 1870 was het alleen in 1903 (235 mm), 1979 (248 mm) en 1983 (282 mm) nog natter dan dit jaar. De kans is klein dat het record wordt verbroken.Komende dagen blijft het, op een lokale bui na in het weekend, eindelijk eens een tijd droog in Nederland. En dat wordt tijd, de lente is namelijk tot nu toe kletsnat verlopen. In maart viel landelijk gemiddeld 98 mm (6e plek) en april noteerde 79 mm (8e plek). Voor de meimaand staat de teller vandaag alweer op 48 mm, daarmee is de maandsom van 56 mm al bijna bereikt. Met een totaal van 225 mm staat de huidige lente nu al op een 4e plek in de top-10 natste lentes ooit gemeten, terwijl we nog ruim twee weken hebben te gaan.
Nu nog nummer 1
Kijken we naar de periode 1 maart tot en met 16 mei, dan staat de huidige lente zelfs helemaal bovenaan. In 1983, de natste lente ooit gemeten, viel tot en met vandaag namelijk 216 mm tegen 225 mm dit jaar. In de rest van mei viel toen nog 66 mm en dat gaat dit jaar niet gebeuren. Tot zondagavond blijft het op een lokale bui na in het weekend droog. Daarna neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Zeker maandag en dinsdag valt plaatselijk veel neerslag, maar omdat het om lokale buien gaat zal het landelijk gemiddelde niet zo heel snel oplopen. Er zijn ook genoeg plaatsen die door de buien worden gemist en het daardoor droog houden.
Top-3?
Na dinsdag neemt de kans op buien weer af door een volgend hogedrukgebied. Het zou zomaar kunnen dat het dan de rest van mei zo goed als droog blijft. Om de huidige nummer 3 in de top-10 te verslaan, het jaar 1903, is 9 millimeter regen nodig. Het zal dus voornamelijk van de buien na het weekend afhangen of we in de top-3 eindigen.
Geen neerslagtekort
Voor de natuur is deze lente fantastisch. Er is namelijk geen sprake van een neerslagtekort en dat is andere jaren wel eens anders geweest. In een strook van Brabant naar de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug is zelfs sprake van een neerslagoverschot van ruim 60 millimeter. De grond is daar verzadigd en water wordt naar zee afgevoerd via sloten, beekjes en rivieren. Ook zijn de watervoorraden zoals het grondwater weer goed gevuld. Nu is het nog de kunst van waterschappen om het overtollige regenwater zo lang mogelijk vast te houden voor toekomstige droge periodes.