Foto gemaakt door Jan Horde - Heukelum - Na een koele, zeer wisselvallige en sombere periode begin augustus lijkt de meteorologische zomer te eindigen met warm en zonnig weer.
Foto gemaakt door Jan HordeHeukelumNa een koele, zeer wisselvallige en sombere periode begin augustus lijkt de meteorologische zomer te eindigen met warm en zonnig weer.
Nu

Na warm begin ook een warm einde van de zomer?

De meteorologische zomer begon met ongekend warm, droog en zonnig weer in de maand juni. Jullie kon ook nog een regionale hittegolf worden genoteerd, voordat de zomer duidelijk een tandje terugschakelde. Na een aantal koele en sterk wisselvallige weken is het inmiddels weer vaker droog en zonnig met wat hogere temperaturen. De laatste verwachtingen laten zien dat het einde van de zomer wel eens behoorlijk warm kan gaan verlopen.

Het temperatuurverloop deze zomer is ongeveer het tegenovergestelde van wat je normaal zou verwachten. De maand juni brengt vaak nog een aantal koele dagen, in juli is het regelmatig zomers warm en in de loop van augustus dalen de temperaturen geleidelijk weer. In de zomer van 2023 lijken de warmste perioden juist in juni en eind augustus te vallen. Mogelijk dat we richting volgend weekend regionaal zelfs tropische temperaturen noteren.

Zomerse temperaturen en regelmatig zon

Na een gebied met - soms stevige - regen vanochtend krijgt de zon vanmiddag van het westen uit alle ruimte. Daarbij lopen de temperaturen op naar 21 graden aan zee tot 24 graden landinwaarts. Het vriendelijke weerbeeld is een voorbode voor volgende week, waarbij de temperaturen uiteindelijk nog verder lijken op te lopen.

Morgen wisselen wolkenvelden en perioden met zon elkaar af met vergelijkbare temperaturen als vandaag. Een enkele bui is niet uitgesloten, maar op verreweg de meeste plekken blijft het droog. Maandag is het behoorlijk zonnig en met niet al te veel wind stijgt de temperatuur dan op grote schaal op naar een zomerse 25 tot 27 graden.

Tropisch weekend?

Dinsdag en woensdag doet de temperatuur een klein stapje terug, maar in het zuiden en oosten blijven temperaturen van 25 graden mogelijk. Wolkenvelden en perioden met zon wisselen elkaar af en vooral dinsdagochtend is kans op een enkele bui. Vanaf donderdag laat de weerpluim een duidelijk stijgende trend in de temperatuur zien. Daarbij blijft het vrijwel droog met veel ruimte voor de zon.

Donderdag lijken we op veel plekken de zomerse grens van 25 graden aan te tikken en richting het weekend komen zelfs tropische waarden van 30 graden of iets meer in zicht. Voor volgende week zaterdag is de kans op tropische temperaturen in het midden van het land circa 40%, in het zuidoosten ruim 70%.

Foto gemaakt door Els Bax - Mogelijk dat het volgend weekend nog een keer echt 'strandweer' wordt.
Foto gemaakt door Els BaxMogelijk dat het volgend weekend nog een keer echt 'strandweer' wordt.

Daarna laten de meeste berekeningen het wel weer iets afkoelen, maar dat is gezien de termijn én de tijd van het jaar ook wel logisch. Waar het in De Bilt begin augustus gemiddeld nog bijna 25°C is, loopt het langjarig gemiddelde eind augustus al terug naar zo'n 21°C.

Één van de warmste zomers?!

Juist nu de temperaturen normaal weer gaan dalen lijkt er dus nog een langere periode met (ruim) bovennormale temperaturen aan te komen. Door de potentiële 'eindsprint' van de zomer de komende tijd zou de zomer van 2023 wel eens de boeken in kunnen gaan als gemiddeld één van de warmste zomers ooit gemeten. Een plek in de top 3 - samen met de zomers van 2003 en 2018 - is goed mogelijk.

Maar hoe kan dat, met zo'n koele en wisselvallige 'hoogzomer' (juli en begin augustus) die achter ons ligt? Tijdens de koelste drie weken van deze zomer - van 19 juli t/m 8 augustus - lag de gemiddelde temperatuur 'slechts' 2,2 graden onder normaal. De warmste drie weken in juni was het gemiddeld echter maar liefst 4,8 graden boven normaal. De warme perioden hebben niet perse veel langer aangehouden dan de perioden met relatief koel weer, maar wel was de afwijking naar boven een stuk extremer dan naar beneden.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog