Foto gemaakt door Jannes Wiersema - Roodeschool - De vele regen leidt op het land tot steeds meer problemen. De boeren hebben bij hun voorjaarswerk flinke achterstanden opgelopen. En het is nog niet voorbij.
Foto gemaakt door Jannes WiersemaRoodeschoolDe vele regen leidt op het land tot steeds meer problemen. De boeren hebben bij hun voorjaarswerk flinke achterstanden opgelopen. En het is nog niet voorbij.
Nu

Vele regen laatste tijd leidt tot steeds meer problemen

De vele regen van de laatste maanden leidt regionaal tot steeds meer problemen, zeker nu er al dagenlang plaatselijk zware buien vallen, die veel regen in korte tijd brengen. Dat water komt bovenop het vele regenwater dat al in de bodem zit, en kan niet altijd meer wegzakken. Er zit dan niets op dan weg te stromen. Lokaal komt het na zware buien dan ook al tot kortdurende wateroverlast. Dit is iets wat je eerder in de zomermaanden dan in de meimaand zou verwachten, helemaal na de vrij koude aanloop.

Toch is de lucht in Nederland de laatste dagen al bijzonder vochtig. Dat heeft met de zuidelijke tot zuidwestelijke wind te maken die er op dit moment waait. Deze wind voert lucht aan die afkomstig is van de Oceaan, ten westen van Portugal en Spanje.

Warm zeewater Spanje en Portugal

Zoals we onlangs in een verhaal op deze site al hebben laten zien, is het zeewater daar 2 tot 4 graden warmer dan normaal. Er verdampt dan ook veel water, dat als waterdamp in de lucht terechtkomt. Die vochtige lucht komt in Nederland terecht, en zo kan het hier, ondanks dat het water bij ons nog niet warm is, al wel warm en vochtig zijn.

Het effect hiervan hebben we de afgelopen dagen volop gemerkt. Daar waar de buien even uithaalden, kon de vooral wat dieper onder de grond verzadigde bodem de toevloed van regenwater niet aan en kwam het al snel tot wateroverlast. In het noodoosten van het land, waar meerdere golven met zware buien zijn overgekomen, zag je ook de landerijen vol met water. Hier en daar kon je er na zo’n bui bijna overheen varen.

Boeren hebben last van de regen

Intussen hebben boeren bij het inzaaien van het land op diverse plaatsen last van de vele regen. In delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland was aan het begin van de week nog niet de helft van het geplande areaal aan bieten gezaaid. Ook het poten van aardappels en het inzaaien van maïs, vlas en groenten heeft achterstand opgelopen. Boeren kunnen lang niet altijd met hun zware machines de natte velden op.

Op plekken waar al wel bieten en aardappels staan, is door de overvloedige regenval van de laatste tijd soms zelfs schade aangericht. De Hagelunie heeft daarvan, vooral in het noordoosten van Groningen, al enkele meldingen gekregen. De verwachting is dat dit aantal de komende dagen nog wel verder zal oplopen. Om echt verder te kunnen, is een wat langere periode met droog en zonnig weer nodig. Zolang die er de komende tijd niet komt, blijft het voor veel boeren letterlijk toch een beetje aanmodderen.

Wisselvalligheid wijkt nog niet

Intussen ziet het er ook niet naar uit dat de wisselvalligheid snel van Nederland wijkt. Na de regen van vandaag, vallen morgen en donderdag nog diverse buien, waarvan sommige nog steeds met onweer gepaard kunnen gaan. Morgen is het daarbij aan de bewolkte kant, donderdag kan ook de zon er af en toe doorkomen. Vrijdag draait de wind naar het oosten en komt de storing, die ons land vandaag en morgen in oostelijke richting passeert, weer naar het westen terug. Het kan dan opnieuw een tijdje regenen.

Vanaf het weekend lijken we aan de rand van een lagedrukgebied boven Midden-Europa te komen. Dan zal het er voor het weer bij ons in hoge mate van afhangen hoe sterk dat lagedrukgebied dan is. Komen we echt in de invloedssfeer ervan terecht, dan kunnen we ons op nieuwe buien voorbereiden, is een hogedrukgebied boven Scandinavië – of in de omgeving van IJsland – sterk genoeg, dan kan het meevallen. Er kan ook een tweedeling ontstaan, waarin het noorden droger is en het zuiden gevoeliger voor buien. Komt er een noordelijke wind uit de bus, dan wordt het op termijn fris, wordt het een noordoostelijke of oostelijke wind, dan kunnen de temperaturen beduidend hoger uitpakken.

Reinout van den BornChef Redactie