Foto gemaakt door Julian Mik - Muntendam
Foto gemaakt door Julian MikMuntendam
Nu

Dit was het weer van oktober

De oktobermaand is een echte overgangsmaand van de zomer naar de winter; het kent vaak twee gezichten en dit jaar was dat niet anders. Halverwege de maand deed de temperatuur een stapje omhoog en bleef het nog lang zacht. Er waren een paar grote contrasten, bijvoorbeeld tussen de eerste lokale vorstnacht en de oktoberwarmte van slechts twee dagen later. Door de mist konden ook binnen het land aanzienlijke temperatuurverschillen gemeten worden. Maar, hoe ziet het er gemiddeld uit?

Gemiddeld zacht

Met een gemiddelde temperatuur van 12,1°C was het een vrij warme maand ten opzichte van normaal. Gemiddeld over de 30-jarige periode van 1991 t/m 2020 is de gemiddelde temperatuur van oktober 10,9°C. Vorig jaar was het nog warmer, toen werd het 13,2°C. Toch is 2023 niet het recordjaar voor de warmste oktobermaanden, want in 2001 werd de hoogste gemiddelde temperatuur van 14,2°C gemeten. 2024 komt op de dertiende plaats van de warmste oktobermaanden sinds het begin van de metingen.

Gemiddeld was het dus warm, maar dat betekent niet dat het elke dag warmer dan normaal is geweest. De eerste helft van de maand was een stuk koeler dan de tweede helft en de temperatuur kwam daarbij een aantal keer onder de norm uit. Op 9 en 10 oktober bracht ex-orkaan Kirk onstuimig weer naar Nederland. Enkele dagen later kregen we een periode van rustig, stabiel weer door een aanhoudende zuidenwind. Het is daarna vrij warm gebleven voor de tijd van het jaar en op 25 oktober werd een datum-warmterecord gemeten.

Oktober telde dit jaar 19 zachte dagen met een temperatuur van 15 graden of meer op het meetstation in De Bilt. Daarnaast waren er twee warme dagen van 20 graden. Het werd elke dag warmer dan 10 graden.

Droger en zonniger

In De Bilt is er een negatieve afwijking van de neerslagsom en een positieve afwijking in het aantal zonuren, wat betekent dat het een relatief droge en zonnige maand was.

Gemiddeld over Nederland scheen de zon 126 uur, tegen 120 uur normaal. Het was in de kustgebieden het zonnigst (130 zonuren) en in het zuidoosten scheen de minste zon (105 zonuren). Tijdens de tweede helft van dit jaar laat de zon zich een stuk vaker zien dan in de eerste helft. Vanaf juni is elke maand zonniger dan gebruikelijk geweest, maar daarvoor waren ze juist relatief somber. Alleen in januari kwam het aantal zonuren boven het gemiddelde uit.

De neerslagsom komt gemiddeld over Nederland lager uit dan gebruikelijk. Er viel 52 millimeter regen, tegen 75 normaal. Het is één van de vier maanden die droger dan gebruikelijk verliep. De andere 6 maanden waren erg nat. De normale regensom in één jaar (865 millimeter) werd op 22 oktober al geregistreerd, dus daar gaan we dit jaar ruim overheen.

Eva SandelowskyRedactie Weer.nl