Foto gemaakt door C3S/ECMWF - Afwijkingen in temperatuur en neerslag in Europa in maart, ten opzichte van de periode 1991-2020
Foto gemaakt door C3S/ECMWFAfwijkingen in temperatuur en neerslag in Europa in maart, ten opzichte van de periode 1991-2020
Nu

Warmste maart ooit in Europa – met extreme regen én droogte

Grote contrasten kenmerken het verloop van maart in Europa. Waar sommige gebieden kurkdroog bleven, kregen andere gebieden continu te maken met buien. Het Copernicus Climate Change Service (C3S), een Europees programma dat klimaatgegevens en -analyses levert, omschrijft maart 2025 als “de warmste maart voor Europa”.

Bovengemiddelde temperatuur

De gemiddelde temperatuur in Europa van maart komt uit op 6,03°C en dat is 2,41°C hoger dan het langjarig gemiddelde van de periode 1991 t/m 2020. In bijna heel Europa waren de temperaturen overwegend bovengemiddeld, behalve over het Iberische Schiereiland en delen van Zuid-Frankrijk. De hoogste temperatuurafwijkingen werden gemeten in Oost-Europa en Zuidwest-Rusland.

Ook wereldwijd was het warm. Met een gemiddelde temperatuur van 14,06°C staat de maand op de tweede plaats van de warmste maartmaanden ooit gemeten. Het record staat op naam van maart 2024, toen het gemiddeld 0,08°C warmer werd dan dit jaar. De temperatuur van het afgelopen jaar (april 2024 – maart 2025) lag 0,71°C boven de klimaatnormaal en 1,59°C boven het pre-industriële niveau. Over grote delen van het Arctische gebied, De Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Australië was het bovengemiddeld warm en op meerdere plaatsen werden warmterecords verbroken. Daarentegen was het kouder dan normaal in het noorden van Canada en het oosten van Rusland.

Afwijking van de oppervlaktetemperatuur in maart 2025 ten opzichte van het gemiddelde in maart voor de periode 1991-2020. Bron: C3S / ECMWF

Contrasten in regenval

In Europa waren er contrasterende extremen in de neerslag. In veel gebieden was het de droogste maart ooit gemeten, terwijl andere gebieden juist de natste maart in de afgelopen 47 jaar meemaakten. In Zuid-Europa, de Balkan en Noorwegen was het een stuk natter dan normaal, wat te maken had met depressiesystemen die in de gesplitste straalstroom werden meegevoerd naar deze gebieden. Het leidde herhaaldelijk tot veel wateroverlast. Aan de andere kant was het veel droger dan normaal in West-Europa. In een uitgestrekte strook van noordwest naar zuidoost die zich uitstrekte van centraal Europa tot aan Turkije viel weinig neerslag.

Weinig zee-ijs

Het Noordpoolgebied had ook last van de warmte, waardoor het Arctische zee-ijs tot het laagste niveau in de meetgeschiedenis reikt (6% onder het gemiddelde). Het is de vierde maand op rij waarin de omvang van het zee-ijs een recordlaagte bereikte voor de tijd van het jaar. Het maximum van het zee-ijs in het Noordpoolgebied wordt in maart bereikt, wat betekent dat dit jaar het laagste maximum ooit gemeten werd.

De dagelijkse omvang van het zee-ijs in het Noordpoolgebied vanaf 1978. De jaren 2012, 2024 en 2025 zijn aangegeven met gekleurde lijnen. Bron: C3S / ECMWF / EUMETSAT

Droogte in Nederland

In Nederland verliep maart extreem zonnig en droog. Het was de droogste maart ooit gemeten, met slechts 6 millimeter regen tegen het langjarige gemiddelde van 53 millimeter. Als gevolg van weinig neerslag en veel zonneschijn droogt de grond snel uit en is het risico op natuurbranden verhoogd. De droogte van maart trof vooral Nederland, België en grote delen van Duitsland, waarschijnlijk omdat deze gebieden het verst verwijderd waren van de gesplitste straalstroom.