Teruglezen: Liveblog overstromingen en hoogwater in Zuid-Limburg
In het zuiden van Limburg is sinds dinsdag 100 tot 200 millimeter gevallen en in delen van Duitsland en België lokaal nog meer. Normaal valt in heel juli 80 mm. Dit leidt tot grote problemen, woensdagavond en de nacht naar donderdag was voor het eerst sinds 2010 een weeralarm (code rood) actief voor wateroverlast door zware buien. Op veel plekken is sprake van wateroverlast, ook in delen van Brabant waar plaatselijk 50-100 mm is gevallen. Door de enorme neerslaghoeveelheden zijn riviertjes als de Geul en de Gulp overstroomd en de Maas steeg deze vrijdag naar recordwaarden met een afvoer van ruim 3300 kubieke meter per seconde. De uiterwaarden zijn geëvacueerd.Sinds 2010 is code rood voor wateroverlast niet meer voorgekomen. Na drie dagen met regen, is het deze vrijdag vrijwel droog geworden. Ook in omliggende gebieden zoals de Ardennen en het Sauerland is het droger aan het worden. Een golf hoogwater stroomt nu door de Maas en bereikt recordwaarden. In dit liveblog kun je de hele situatie teruglezen, vanaf de zware plensbuien tot aan het extreem hoge water. De nieuwste ontwikkelingen zie je dit weekend in ons weernieuws.
Vrijdag 18:15 uur
Een 'golf' hoogwater trekt nu door Limburg. In Zuid-Limburg zakt het water weer, de piek bevindt zich in Midden-Limburg en Noord-Limburg komt dit weekend aan de beurt. Het weer is rustig geworden, de buien zijn verdwenen en de zon breekt vanuit het westen door. Dit weekend verloopt zelfs zonnig en droog bij maxima van 21 graden aan zee tot 26 graden in het zuidoosten. Het liveblog stopt hier, maar via ons weernieuws houden we je ook dit weekend op de hoogte van de laatste updates.
Vrijdag 18:00 uur
Het leger is begonnen met het verhogen van de dijk aan de Alexanderhaven in Roermond. Over een lengte van 230 meter wordt de bestaande dijk met zandzakken 40 centimeter hoger gemaakt, liet een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord weten.
De Maas heeft in Roermond sinds 15.00 uur de hoogste stand bereikt. De gemeente besloot vrijdagmiddag tot de directe ontruiming en evacuatie van een deel van het bedrijventerrein Willem-Alexander. Dit deel werd door het hoge water bedreigd. Het gaat om het deel dat het laagst ligt. Iedereen in dat gebied moest er weg.
Vrijdag 16:30 uur
In Bunde ziet het er nu zo uit. De hoogwaterpiek duurt daar nog tot vanavond.
Venlo gaat samen met hulpdiensten grote delen van de gemeente ontruimen. Het gaat met name om de laaggelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick, zo maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.
De evacuaties gaan om 18.00 uur beginnen. Dat is eerder dan gepland omdat het water sneller stijgt dan verwacht, en omdat de gemeente niet wil dat mensen ‘s nachts het huis uit moeten.
Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen worden opgevangen in buurtcentra en andere openbare gebouwen.
Vrijdag 15:00 uur
Live webcambeelden van Roermond
Op steeds meer plaatsen in de omgeving worden mensen geëvacueerd. Inwoners van de dorpen Aijen en Bergen in het noorden van Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, "uiterlijk voor zonsondergang". De beide dorpen zijn straks misschien niet meer bereikbaar voor hulpdiensten als het peil van de Maas stijgt. "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar voor hulpdiensten", aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen.
Vrijdag 14:00 uur
Een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen is vrijdagmiddag doorgebroken. Het water heeft volgens de veiligheidsregio een groot gat geslagen.
Mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moeten het gebied zo snel mogelijk verlaten, aldus de veiligheidsregio. In de buurt van de dijkdoorbraak gaan meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. "Dit gebied komt onder water te staan", aldus de woordvoerder.
Vrijdag 12:30 uur
Ook de Rijn stijgt snel. Volgens waterpeilen.nl is het nu de verwachting dat de afvoergolf met een hoogte van ca 7.750 tot 8.000 m3/s bij Lobith arriveert. Naar verwachting gebeurt dat op zondagochtend. De waterstand zal dan tot tussen 14,75 en 14,9 m +NAP zijn gestegen. Dat is nog ca 25 - 30 cm hoger dan afgelopen februari. Net als bij de Maas is dit ruim hoger dan de zomerhoogwatergolf uit juli 1980, die had een stand van 14,0 m en de afvoer bedroeg toen ca 6.250 m3/s. Voor de Rijn dus een nieuw zomerrecord, maar geen all-time record.
Bij een waterstand boven de 14,5 overstromen de meeste uiterwaarden op enkele na met een hoge zomerkade. Dat betekent dat al het gebied dat in agrarisch gebruik is daarna minstens een week onder water zal komen te staan, want de hoogwatergolf houdt ook nog wel even aan. Ook de natuurgebieden overstromen en voor veel planten zal dat een flinke beproeving worden om een tijd lang onder water te staan. Veel soorten van het rivierengebied zijn hier gelukkig wel op aangepast. Ook veerstoepen, toegangswegen, veel campings en kades langs de rivieren zullen te maken krijgen van het hoge water.
Ondertussen ziet het er bij de Maas zo uit.
Vrijdag 09:30 uur
Bewoners van de Maastrichtse wijken Randwyck en Heugem mogen weer naar huis. De wijken werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd, maar zijn niet overstroomd, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Burgemeester Annemarie Penn zei vrijdagochtend tegen L1 dat Maastricht "langs het gaatje is gegaan".
Volgens haar was het "erg spannend", toen de piek van het hoogwater rond 03.00 uur Maastricht bereikte. Penn meldt dat 350 mensen werden opgevangen in sporthallen. De evacuaties van de wijken Heugem en Randwyck verliepen goed, aldus de burgemeester. "Mensen hebben zelf hun biezen gepakt."
De piek van het hoogwater verplaatst zich op het moment richting het noorden. Volgens de veiligheidsregio belandt Limburg-Zuid nu langzaam in de herstelfase.
Vrijdag 09:00 uur
De waterstand in de Maas in Zuid-Limburg is over het hoogste punt heen. Vrijdagmorgen vroeg bereikte de regenrivier een stand van ruim 3300 kubieke meter per seconde, een recordhoogte waarvoor Rijkswaterstaat donderdag al waarschuwde. Nu zakt de afvoer snel naar een niveau onder de 2000 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.
Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Wel moet de rivier nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie.
Zaterdagavond bereikt het hoge water de omgeving van Venlo, zondagmorgen passeert het hoge water in de Maas de grens tussen Limburg en Gelderland en later zondag stroomt de hoogwaterpiek langs Den Bosch. Onderweg vloeit rivierwater weg in waterbergingsgebieden, maar die staan door de hevige regen ook grotendeels vol. De Maas treedt op veel plekken buiten de oevers, maar door de regen staat het grondwater hoog en kan het rivierwater niet wegzakken.
Sinds het hoge water in 1993 en 1995 zijn veel maatregelen genomen over overstromingen van de Maas te beteugelen. De huidige hoogwatergolf geldt volgens Rijkswaterstaat en de waterbeheerders als een 'lakmoesproef' voor de nieuwe dijken en kades. Die worden voortdurend geïnspecteerd en zonodig direct verstevigd.
Vrijdag 08:15 uur
Het dodental door het noodweer in het westen van Duitsland is verder toegenomen. De autoriteiten melden vrijdagochtend dat het slechte weer zeker 81 mensen het leven heeft gekost.
De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook 's nachts mensen in veiligheid gebracht.
In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Op verschillende plekken in het getroffen gebied zitten mensen zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.
Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris ontmoette, "geschokt" op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de "onvermoeibare" hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.
Door een aardverschuiving in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn doden gevallen. De lokale autoriteiten melden dat er in Erfstadt-Blessem, nabij Keulen, naast de dodelijke slachtoffers ook meerdere vermisten zijn.
Het is niet bekend hoeveel doden er zijn gevallen. Ook is niet duidelijk hoeveel mensen worden vermist. Door het noodweer staan in Erfstadt-Blessem woningen onder water en is een aantal ingestort.
Volgens de lokale autoriteiten worden vanuit huizen noodoproepen gedaan, maar is redding vaak niet mogelijk. De rampendienst is wel ter plaatse. Volgens Duitse media zijn er niet genoeg reddingswerkers en wordt hun werk bemoeilijkt door een gaslek dat niet kan worden gerepareerd.
Vrijdag 08:00 uur
De bewoners van Vlodrop in Noord-Limburg zijn vrijdagochtend opgeroepen het dorp te verlaten, meldt de Veiligheidsregio Noord-Limburg. De ME ondersteunt de evacuatie in het dorp aan de Roer om ervoor te zorgen dat dit zo vlot en soepel mogelijk verloopt.
In de nacht van donderdag op vrijdag waren er al evacuaties in meerdere gebied in Zuid en Noord-Limburg vanwege de extreem hoge waterstand. Het ging onder meer om delen van Maastricht, Roermond, Roerdalen (waartoe Vlodrop behoort), Eijsden-Margraten en Sittard-Geleen.
Vrijdag 06:30 uur
Militairen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen met de bouw van een noodbrug in het Limburgse Valkenburg. Die plaats is zwaar getroffen door de wateroverlast. De Geul is daar overstroomd.
De noodbrug wordt aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar voor een deel weggespoeld, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten aan calamiteitenzender L1. Daardoor is een een deel van Valkenburg een eiland geworden, wat de hulpverlening bemoeilijkt. De brug is naar verwachting vrijdagmorgen gereed.
Donderdag 18:15 uur
Op de kaart van waterstandlimburg.nl is te zien dat de situatie op steeds meer plaatsen dreigend is. Alleen in het oosten van Zuid-Limburg is het water inmiddels weer aan het zakken.
Donderdag 18:00 uur
De Maas is veranderd in een kolkende rivier die nooit eerder zo hoog stond als nu. Er worden takken of zelfs complete bomen meegevoerd en nog veel meer rotzooi. Dit komt helaas in zee terecht. Ook boerderijen lopen vol, gelukkig zijn deze koeien inmiddels naar een veilige plek gebracht. Voor het milieu is deze watersnood een echte ramp. De mest lost op in het water en komt zo in de natuur terecht.
Donderdag 15:25 uur
De afvoer van de Maas in Eijsden, nabij de grens, is bijna 3000 m3/s. Dit is een extreem hoge afvoer en een record voor de zomer! In ruim 100 jaar was de afvoer in de zomer alleen in 1911 en in 1980 rond 2000 m3/s. Dat record is vandaag verpulverd. Ter vergelijking, eergisteren was de afvoer circa 40 m3/s. Er stroomt nu dus 75 keer zoveel water ons land binnen!
Volgens de laatste prognoses van Rijkswaterstaat bereikt de Maas donderdagavond rond 18.00 uur de hoogste waterstand bij Maastricht. Naar verwachting zal de afvoerpiek van de rivier uitkomen op 3375 kubieke meter water per seconde. Dat is veel meer dan tijdens de watersnoodramp bij de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995, toen de instroom rond de 3000 kuub was. Sindsdien zijn dijken versterkt en het stroomgebied van de Maas verbreed, waardoor overstromingen minder vaak moeten voorkomen.
Als de piek op 3375 meter water per seconde eindigt, staat het hoogwater in de top 3 van hoogste standen van de Maas ooit. Zo'n grote afvoer komt gemiddeld eens in de honderd jaar voor en is nooit eerder in de zomer voorgekomen.
Naar verwachting bereikt de piek vrijdag om 18.00 uur Roermond. Zaterdagavond heeft deze piek Venlo en zondagavond Mook-Middelaar bereikt.
Ook de Rijn stijgt flink. De afvoer bedraagt bij Lobith nu nog circa 4500 m3/s, maar gaat omhoog naar 6500 m3/s in het weekend. Dit zou een evenaring betekenen van het julirecord uit 1980, toen ook 6500 m3/s afgevoerd. Sinds 1901 kwam de waterstand van de Rijn in juli slechts 5 keer boven 4000 m3/s uit.
Donderdag 15:10 uur
De gemeente Roermond denkt na over evacuatie, meldt het ANP. Het gaat om zo’n 500 huishoudens rond het gebied van de Hambeek. Dat heeft burgemeester Rianne Donders bekendgemaakt op calamiteitenzender L1.
"Ook in Roermond gaan bepaalde gebieden overlopen", zei Donders in een korte verklaring. "Maar we hebben nog niet alle informatie, want deze situatie is nieuw voor ons." Zeker is wel dat het water in de Hambeek, een zijtak van de Roer, snel stijgt. Het water wordt opgestuwd doordat het water uit de Maas en de Hambeek in het gebied samenkomt.
Wat de precieze gevolgen zijn voor de inwoners is nog niet duidelijk. Donders adviseert de bewoners in ieder geval zelf al voorzorgsmaatregelen te nemen. Ze moeten hun spullen in veiligheid brengen en alvast een opvangplek regelen. De Maas is in het zuiden van Limburg in Eijsden inmiddels ruim 6 meter gestegen ten opzichte van eergisteren. In Roermond moet dat nog gebeuren en worden de problemen morgen verwacht.
Donderdag 15:00 uur
Intussen bewaakt de ME de grens bij Valkenburg tegen ramptoeristen. Het doet denken aan afgelopen januari, toen duizenden mensen Vaals bezochten voor een laagje sneeuw. Een groot deel van de Geulstad is zwaar getroffen, zelfs auto's drijven door de straten. Met man en macht wordt geëvacueerd. Zelfs oude mensen van ruim 90 jaar oud hebben zoiets nooit meegemaakt in Zuid-Limburg.
Donderdag 14:50 uur
Terug naar eigen land. Het wassende water van de Maas sleurt veel afval mee van huizen die zijn ondergelopen. Dat meldt een verslaggever van de regionale omroep L1. Hij staat in Borgharen en ziet naar eigen zeggen "een soort afvaldump" voorbij trekken. Er staan veel mensen langs de kant te kijken naar de voorbij trekkende rommel.
Volgens een toeschouwer begon het met veel hout, maar er komst steeds meer voorbij. "Momenteel is het gewoon een soort afvalplaats", zegt hij. Zo zag hij hele bomen voorbij komen, maar ook meubels, koelkasten, autobanden en gasflessen. "Je ziet nu hele eilanden met rotzooi voorbij komen." Die zijn volgens de man soms wel meters hoog.
Het water is nog niet over de dijken gekomen, maar het grondwater staat wel erg hoog en dat maakt de situatie penibel. De vrees bestaat nog steeds dat de Maas buiten zijn oevers treedt. Bewoners in Borgharen zijn druk bezig met het nemen van voorzorgsmaatregelen, meldt L1.
Donderdag 14:30 uur
Ook bij onze zuiderburen gaat het helemaal mis. Het Belgische pretpark Plopsa Coo wordt volgens Looopings zwaar getroffen door het extreme noodweer in de regio. Op videobeelden is te zien hoe het attractiepark in de Ardennen volledig is ondergelopen. Bij de ingang klotsen de golven tegen een rolluik. In het water drijven afgebroken stukken hout en andere voorwerpen. Plopsa Coo, één van de drie Plopsa-pretparken in België, ging woensdagmiddag al eerder dicht dan gepland: om 14.00 uur in plaats van 18.00 uur. Toen was alleen de parkeerplaats nog onder water gelopen. Inmiddels staat het water een stuk hoger. Paden en pleinen zijn veranderd in rivieren en meren.
Donderdag 14:15 uur
Triest nieuws bij onze oosterburen. Volgens het ANP zijn zeker 33 mensen zijn om het leven gekomen door het noodweer in het westen van Duitsland. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Vooral het gebied Ahrweiler in Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Daar zijn zeker zes woningen verwoest in de plaats Schuld en overleden volgens de krant Bild zeker 18 mensen.
De autoriteiten in Rijnland-Palts zeggen dat nog 50 tot 70 mensen worden vermist in het rampgebied. Het is nog onduidelijk of zij allemaal het slachtoffer zijn geworden van de watersnood. Het gaat mogelijk ook om mensen die met vakantie zijn en daarom niet thuis waren.
Premier Malu Dreyer van de deelstaat zei in het regionale parlement dat de omvang van de ramp ongekend is. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt", zei de premier. "Er zijn doden, er zijn vermisten en er zijn nog veel mensen in gevaar." In het aangrenzende Noordrijn-Westfalen bezocht regiopremier Armin Laschet de plaats Altena, waar een 46-jarige brandweerman om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie.
De hulpdiensten worden ondersteund door honderden militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die waren geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.
Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten "geschokt" op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de "onvermoeibare" hulpdiensten voor hun inzet.
Donderdag 14:00 uur
Verzekeraar Interpolis heeft volgens het ANP sinds dinsdagavond ruim vierhonderd meldingen binnengekregen van schade door wateroverlast in vooral Limburg. Interpolis noemt de ernst en het relatief kleine gebied van waaruit de meldingen komen 'uitzonderlijk'. Het aantal is vergelijkbaar met de hoeveelheid meldingen na een landelijk stormachtige dag, maar nu komen ze veelal uit drie provincies. Interpolis verwacht dat het aantal meldingen nog verder oploopt, mede doordat de regenval nog aanhoudt.
Twee derde van de meldingen kwam uit Limburg, waar sinds dinsdagavond veel regen is gevallen en straten en huizen onder water staan. Het vaakst werd schade doorgegeven vanuit de Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Kerkrade. Kerkrade is de afgelopen uren gemeente Voerendaal voorbijgegaan. Ook vanuit Noord-Brabant en Gelderland kwamen tientallen meldingen binnen bij de verzekeraar, een van de grootste van het land. Interpolis kon nog niks zeggen over de hoogte van het schadebedrag.
Donderdag 13:25 uur
Aan de Emmalaan in het centrum van Valkenburg is een brug ingestort. Meerdere auto’s zijn daarbij in het water gevallen.
Donderdag 13:20 uur
Dit zijn de neerslagsommen in de huidige julimaand tot nu toe... grote verschillen!
Donderdag 11:30 uur
Wat een enorme bak water in het Zuid-Limburgse Wijlre en Schin Op Geul.
Donderdagochtend 9:00 uur
De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel komt waarschijnlijk nog hoger uit dan gisteren werd verwacht. Rijkswaterstaat en de waterschappen denken dat de Rijn bij Lobith maandag een hoogste stand van ruim 14,5 meter boven NAP zal bereiken en daarna mogelijk nog verder stijgt. Woensdag dacht Rijkswaterstaat nog aan een hoogste stand van tussen de 12 en 13 meter boven NAP. Diverse campings aan het water in gemeenten langs de grote rivieren moeten leeggeruimd worden, zoals in Gendt en Oosterhout. (ANP)
Ook op deze camping in Belgie (Luik) kwam het kolkende water gisteren wel heel dichtbij!
Donderdagochtend 8:55 uur
Er vallen nog steeds stevige regen- en onweersbuien in vooral het midden en oosten van het land. De gele en rode pitjes op dit radarbeeld laten zien dat het op die plekken soms flink doorregent. In het westen van het land is en blijft het droog vandaag. Volg de buien via onze regenradar.
Donderdagochtend 8:45 uur
Ook in onze buurlanden is regionaal sprake van ernstige wateroverlast. In Duitsland zijn tenminste 4 mensen om het leven gekomen door het noodweer en er zijn nog tientallen mensen vermist. Sommige dorpen staan bijna volledig blank, zoals bijvoorbeeld Dernau.
In Belgie ligt een deel van het treinverkeer plat door de zware regenval en in Valkenburg in Limburg zijn 400 huishoudens op zoek naar onderdak, omdat ze als gevolg van het hoge water zonder stroom zitten.
Donderdagochtend 7:45 uur
Een deel van de verbindingsweg van de A2 vanuit Eindhoven naar de A65 richtnig Tilburg is dicht door wateroverlast. Ook op andere plekken in het zuiden van het land ondervindt men hinder door water op de weg.
Donderdagochtend 6:50 uur
Vooral in het oosten en zuidoosten van het land heeft het vanaf middernacht regionaal weer flink geregend. De meeste neerslag viel nu in een strook van Drenthe richting het midden van Brabant en het noorden van Limburg. Weerstation Arcen in Noord-Limburg mat de afgelopen 6 uur 21,8 millimeter. In Gelderland, op en rondom de Veluwe, viel bijna 15 millimeter.
Liveblog (tijdelijk) gesloten
De meeste neerslag heeft Limburg inmiddels verlaten, maar er blijft op veel plekken sprake van wateroverlast door een toevoer van een enorme hoeveelheid water vanuit onder andere de Ardennen. Het liveblog wordt nu tijdelijk gesloten, maar morgen voegen we weer nieuwe updates toe mocht het nodig zijn. Ook dan is er namelijk kans op zware regenval, dan ook meer in het midden en het oosten.
Woensdagavond 22:25 uur
Er stroomt steeds meer water vanuit de Geul het centrum van Valkenburg in. Vanwege de wateroverlast zijn een hospice en een verpleeghuis nu ontruimd. De verwachting is dat het water de komende uren nog hoger komt te staan als gevolg van de het vele water dat nog moet worden afgevoerd via deze rivier.
Woensdagavond 22:05 uur
Op beelden van Wijlre gemaakt met een drone is pas goed zichtbaar welke vormen de wateroverlast in Zuid-Limburg aanneemt.
Woensdagavond 21:50 uur
Op steeds meer plekken in Zuid-Limburg is er sprake van een kritieke situatie door serieuze wateroverlast. In Valkenburg stroomt het water - aangevoerd via de Geul - zo het centrum in. In Kerkrade geldt momenteel een noodverordening en is er een dringend advies om binnen te blijven. Een groot aantal straten is inmiddels afgesloten voor het verkeer. Net over de grens in Eschweiler (zo'n 15 kilometer ten oosten van Kerkrade) zijn straten inmiddels veranderd in kolkende rivieren. Het stutten van de dam in Hoensbroek is mislukt en daarom dreigen daar nu grote overstromingen. De veiligheidsregio roept iedereen op om thuis te blijven.
Woensdagavond 21:30 uur
Nadat het een deel van de middag weer wat droger was in Limburg, is er inmiddels opnieuw aardig wat neerslag gevallen. Meerdere weerstations in een strook van Landgraaf via Heerlen naar Mechelen melden nu een neerslagsom van zo'n 100 mm vandaag. Gisteren viel in die regio ook al tussen 40 en 90 mm. Daarmee is op sommige plaatsen in twee dagen tijd maar liefst 150 mm aan regen gevallen. Dat zijn voor Nederlandse begrippen uitzonderlijke neerslaghoeveelheden, zeker op zo'n grote schaal.
Sommige weerstations in Zuid-Limburg hebben inmiddels 100 mm aan neerslag opgevangen vandaag, zo ook in Landgraaf en Heerlen. In de kaart rechts staan de metingen van de hoeveelheid regen vandaag in centimeter (data via Wunderground).
Woensdagavond 21:15 uur
Volgens de veiligheidsregio Limburg-Noord gaat de Roer morgen het hoogste waterpeil ooit bereiken. De verwachting is dat er op donderdag 180 m3 per seconde door de roer zal stromen. Bij eerdere pieken in de winter was dat 'slechts' 120 tot 140 m3 per seconde. In het stroomgebied van de Roer is vandaag op veel plekken 80 tot 130 mm regen gevallen.
Ook de Ahr (een rivier in de Eifel die uitmond in de Rijn) heeft een recordhoge waterstand bereikt van 575 cm. Het vorige record (2016) stond 'slechts' op 371 cm.
Woensdagavond 20:45 uur
Niet alleen vanuit Nederland komen meldingen van wateroverlast binnen, ook vanuit Duitsland en België komen talloze berichten binnen van wateroverlast. Aan het begin van de middag zorgde de zware regenval in de Ardennen voor auto's die werden meegesleurd door het water.
Al dit water moet natuurlijk worden afgevoerd naar zee. Dit gebeurt voornamelijk via de Rijn en de Maas. In de Maas zou daardoor het debiet (de hoeveelheid water dat wordt afgevoerd) morgenavond kunnen oplopen naar meer dan 2.000 m3 per seconde. Dat is meer dan het vorige zomerrecord uit 1980!
Woensdagavond 20:25 uur
In Wittem (Zuid-Limburg) zijn wegen inmiddels bijna rivieren geworden. Volgens weerstations in de omgeving is daar zo'n 80 à 90 mm regen gevallen vandaag bovenop de (ruim) 50 mm van gisteren.
Woensdagavond 20:10 uur
Door de enorme hoeveelheid regen die sinds gisteren is gevallen moeten de rivieren momenteel veel meer water afvoeren dan normaal. Zo ook de Maas, waar het waterpeil aan de grens met België inmiddels al zo'n 4 meter is gestegen ten opzichte van een dag geleden. De komende uren zal het waterpeil nog verder stijgen, mogelijk zelfs nog zo'n 2 meter extra.
Woensdagavond 20:00 uur
Voorlopig zijn we nog niet van de zware regenval af. Sterker nog, morgen geldt in een groot deel van het land code geel voor zware regen. Niet alleen in Limburg kan dan opnieuw 20 tot 50 mm aan regen vallen, maar ook in het oosten en midden kan dan lokaal 50 - 70 mm aan regen vallen in 24 uur tijd.
Waarschuwingen van het KNMI voor morgen:
Woensdagavond 19:45 uur
Het was de afgelopen uren op veel plekken in het oosten weer wat droger, maar inmiddels trekken vanuit Duitsland nieuwe buien het land binnen. Vooral het zuiden van Limburg kan zich wederom opmaken voor een langere periode met (zware) regenval, wat de kans op wateroverlast alleen maar groter zal maken. In Limburg is tot halverwege de nacht een weeralarm (code rood) van kracht.
Overigens krijgen ook de andere oostelijke provincies de komende uren te maken met stevige buien, lokaal met onweer en ook kans op wateroverlast. Voor de provincies Groningen en Drenthe geldt daarom nu ook een code geel.