Ondanks sneeuwrijke april te weinig sneeuw dit winterseizoen
April telde dit jaar gemiddeld over het land maar liefst 4 dagen met sneeuwval. In 1977 was dit aantal voor het laatst hoger met gemiddeld 5 sneeuwdagen. De sneeuwrijkste plaatsen waren Hoogeveen en Marknesse met 7 sneeuwdagen, ook in 1977 viel lokaal op 7 dagen sneeuw. Sinds het begin van de sneeuwmetingen in 1951 verliep april slechts 6 keer sneeuwrijker. Nu is de vraag: heeft april de afgelopen sneeuwarme winter kunnen ‘redden’? Het antwoord is nee, de normaal is alweer niet gehaald.Het winterseizoen, dat loopt vanaf halverwege de herfst tot halverwege de lente, telt in het huidige klimaat gemiddeld over het land 20 sneeuwdagen. Elke natte vlok telt daarbij. Aan het eind van de meteorologische winter stond de teller nog maar op gemiddeld 13 sneeuwdagen. Toen werd de conclusie al getrokken dat de kans klein zou zijn dat we de normaal nog zouden halen.
Die conclusie was juist, want in de loop van maart en april is het aantal sneeuwdagen opgelopen tot 18 en daarmee is de norm voor het 8e jaar op rij niet gehaald. Van 1988 tot en met 1995 werd als enige periode sinds 1951 ook 8 jaren op rij de norm niet gehaald. Maar in die tijd was het normale aantal sneeuwdagen nog 33!
Meeste sneeuw in het noordoosten en Limburgse heuvels
Omdat sneeuw volgens de huidige verwachting vanaf nu is uitgesloten, kan de balans opgemaakt worden. Relatief vaak sneeuwde het in het noordoosten. Het Drentse weerstation Eelde noteerde 27 sneeuwdagen tegen 25 normaal in die hoek van het land. In de Limburgse heuvels sneeuwde het nog wat vaker, circa 36 keer tegen 35 keer normaal.
Op veel andere plekken lag het aantal sneeuwdagen onder de norm. In De Bilt sneeuwde het slechts 13 keer en in Den Helder en op Schiphol maar 12 keer tegen 19 keer normaal op deze stations.
Lang wachten
De eerste vlokken werden pas op 7 december gezien in Zuid-Limburg en weerstation Marknesse registreerde op 11 december kletsnatte sneeuw. Sinds het begin van de sneeuwmetingen in 1951 moesten we alleen in 2000 langer wachten tot de eerste sneeuwvlok van het najaar in ons land, die viel toen pas op 15 december.
Normaal, over de periode 1991 tot en met 2020, zien we rond 9 november de eerste sneeuw in ons land naar beneden komen en december telt gemiddeld 3 tot 6 sneeuwdagen. Dertig jaar geleden viel de eerste sneeuw in ons land gemiddeld al op 1 november. Dit jaar viel in december amper sneeuw. Lokaal nog wat natte vlokken op 25 en 28 december, en pas op 29 december bleef een beetje sneeuw liggen in Groningen. Op Oudejaarsdag lag er in Noord-Holland lokaal wat sneeuw en vielen op verschillende plaatsen wat natte vlokken, onder andere in De Bilt voor het eerst.
Sneeuw die viel bleef wel makkelijk liggen
Het opmerkelijke aan afgelopen winter is dat het aantal sneeuwdekdagen niet achterbleef op de norm. Zo was het gemiddeld over het land op 11 dagen wit, tegen 10 dagen normaal. April nam landelijk gemiddeld 1 witte dag voor rekening. Dertig jaar geleden was deze norm overigens nog 19 sneeuwdekdagen.
In Noord-Limburg en de Limburgse heuvels was het afgelopen winterseizoen lokaal op 19 dagen wit tegen 18 sneeuwdekdagen normaal. Aan de Zeeuwse kust lag dit aantal het laagst met 8 sneeuwdekdagen tegen 6 normaal. In De Bilt was het 12 keer wit tegen 11 normaal.