Winter telt opnieuw veel te weinig sneeuwdagen
Met gemiddeld over het land 13 sneeuwdagen tegen 20 normaal was afgelopen winter net als de twee winters daarvoor sneeuwarm. Dit betekent, mits er dit voorjaar geen sneeuw meer valt, een 11e plek voor wat betreft de meest sneeuwloze winters sinds 1951. Vrijwel alle sneeuwdagen werden genoteerd over een korte periode tussen half januari en half februari. Alleen de Limburgse heuvels hadden begin januari van tijd tot tijd sneeuw.Het Drentse Eelde noteerde 22 dagen met sneeuw, in Den Helder en op Schiphol sneeuwde het slechts 8 dagen en De Bilt kwam op 9 sneeuwdagen uit. Maastricht noteerde 19 sneeuwdagen, maar iets hogerop in de heuvels sneeuwde het ruim 30 keer. Normaal telt het winterseizoen landelijk gemiddeld 20 sneeuwdagen, dit jaar zaten we daar met 13 sneeuwdagen flink onder. Dertig jaar geleden was de norm nog 33 sneeuwdagen. Het zou kunnen dat er in het voorjaar nog wat sneeuwvlokken worden gezien, maar de kans is uitermate klein dat we landelijk nog de 20 sneeuwdagen halen.
De eerste vlokken werden pas op 7 december gezien in Zuid-Limburg en weerstation Marknesse registreerde op 11 december kletsnatte sneeuw. Normaal, over de periode 1991 tot en met 2020, zien we rond 9 november de eerste sneeuw in ons land naar beneden komen en december telt gemiddeld 3 tot 6 sneeuwdagen. Dit jaar viel in december amper sneeuw. Lokaal nog wat natte vlokken op 25 en 28 december, en pas op 29 december bleef een beetje liggen in Groningen. Op Oudejaarsdag lag er in Noord-Holland lokaal wat sneeuw en vielen op verschillende plaatsen wat natte vlokken, onder andere in De Bilt voor het eerst.
Sneeuw die viel bleef wel makkelijk liggen
Het opmerkelijke aan afgelopen winter is dat het aantal sneeuwdekdagen niet achterbleef op de norm. Zo was het gemiddeld over het land op 10 dagen wit, tegen 10 dagen normaal. Dertig jaar geleden was deze norm overigens nog 19 sneeuwdekdagen.
In het Brabantse Oudenbosch was het slechts 3 dagen wit. De Bilt noteerde net als veel andere plekken 10 sneeuwdekdagen. De meeste sneeuw bleef liggen in de Achterhoek, Noord-Limburg en Zuid-Limburg. Zo was het in Winterswijk 15 dagen wit en in Arcen 17 dagen. In Zuid-Limburg kwam Ubachsberg op 16 sneeuwdekdagen uit.
In januari vooral in Zuid-Limburg sneeuw
Terwijl het op de meeste plaatsen in ons land alleen op 17 januari een beetje wit was (in Groningen 2 dagen), lag er in de Limburgse heuvels (Epen en de Vaalserberg) boven 250 meter op maar liefst 12 dagen een sneeuwdek. Op 2 januari viel lokaal al wat sneeuw en vanaf 7 januari was het dagenlang wit tot 12 januari. Op 8 januari lag er op het Drielandenpunt 17 centimeter sneeuw. Ook op 14 en 16 januari viel in het zuidoosten lokaal wat sneeuw die bleef liggen.
Op 24 en 25 januari viel er in het oosten en zuiden regionaal flink wat sneeuw. In de Limburgse heuvels werd plaatselijk opnieuw 15 cm gemeten. Ook elders in Limburg groeide het sneeuwdek aan richting 10 cm en dit bleef liggen tot en met de 27e. Op 27 en 30 januari viel in het noorden lokaal wat sneeuw, maar dit stelde weinig voor.
Eindelijk ook elders sneeuw door sneeuwstorm Darcy
In februari kwam dan eindelijk de rest van het land aan de beurt. Op 1 en 2 februari viel plaatselijk in het noordwesten wat sneeuw, maar het échte werk kregen we op zondag 7 februari dankzij sneeuwstorm Darcy. Door de wind was de sneeuw lastig te meten, maar op 7 februari lag er in het Achterhoekse Woold 20 cm. Een dag later noteerde Hengelo Gelderland 31 en Kootwijk (Veluwe) 32 cm en op 9 februari lig er in Woold 27 cm. Het sneeuwde op veel plaatsen van zaterdagavond tot en met maandagmiddag bijna onafgebroken door. Opmerkelijk was dat de Limburgse heuvels nu juist niet meededen met het sneeuwfestijn met daar slechts 1 sneeuwdekdag. Op de Wadden viel de meeste sneeuw pas wat later in de week.
Pas op 19 februari was de laatste sneeuw, ondanks de extreem hoge lentetemperaturen, verdwenen. Gemiddeld telde ons land dit jaar in februari 9 witte dagen, maar in delen van de Achterhoek, Twente en Noord-Limburg was het 12 dagen wit. Sneeuwbulten op parkeerplaatsen en lokaal ook sneeuwduinen in sloten zijn zelfs op dit moment nog niet verdwenen!