Eerste nachtvorst na zomer 2022 een feit
Op weerstation Eelde daalde de temperatuur gisteravond aan de grond tot onder het vriespunt en daarmee is de eerste nachtvorst na de zomer op een officieel meetpunt een feit. Uiteindelijk werd het afgelopen nacht in Eelde -1,8 graden aan de grond, en ook in het Overijsselse Twenthe kwam het tot grondvorst, met daar -1,0 graad. De laatste keer nachtvorst was op 2 juni, toen werd het, ook op weerstation Eelde, aan de grond -1,0 graad. De eerste grondvorst valt een week vroeger dan gemiddeld.In deze fase van het jaar worden de nachten snel langer en kan het ook al goed afkoelen. Afgelopen nacht lag een hogedrukgebied precies boven ons land en daardoor viel de wind grotendeels weg. Omdat het helder was, kon het hard afkoelen. Op normale waarneemhoogte (1,5 m) daalde de temperatuur ook op deze plaatsen het meest: in Eelde werd het 2,0 graden. Ook komende nacht kan het regionaal licht vriezen aan de grond.
Ook op andere (niet officiële) plekken kwam het tot nachtvorst, bijvoorbeeld op de Veluwe en in de duingebieden van Noord-Holland. Bij weinig wind kan koude lucht zich 'verzamelen' in de diepe duinpannen, vaak zijn dit de koudste plekken van het land.
Soms al in augustus
Vorig jaar kwam het ook op 21 september tot de eerste nachtvorst. In Woensdrecht werd het toen -0,2 graden aan de grond. In 2020 kwam het op 20 september tot de eerste grondvorst met -1,3 graden in Twenthe. In 2018 en in 2012 vroor het veel eerder in het herfstseizoen al een beetje, op 1 september en ook dit was in Twenthe het geval.
Het is in het verleden op de officiële meetpunten in ons land zelfs twee keer in augustus al tot vorst aan de grond gekomen. Op de weerstations Soesterberg, Valkenburg en Twenthe kwam het in 1973 al op 22 augustus tot vorst aan de grond. Twenthe noteerde op klomphoogte zelfs -2,2 graden. Ook in 1993 kwam het tot bijzonder vroege nachtvorst, met op 29 augustus nipt vorst aan de grond in Soesterberg, Gilze-Rijen, Volkel en Eindhoven. Van 20 juli tot en met 21 augustus is nog nooit grondvorst gemeten op de officiële KNMI-stations. Officieus is dat wel gebeurd, zo vroor het afgelopen 7 augustus in Camperduin bijna een halve graad.
Gemiddeld in het huidige klimaat vindt de eerste grondvorst ergens in ons land op een officieel weerstation op 28 september plaats, meestal boven de zandgronden in Twente. De eerste nachtvorst na de zomer valt steeds later. Zo was de gemiddelde datum tussen 1971 en 2000 nog 22 september. In 2014 viel de eerste vorst op klomphoogte recordlaat op 5 november.
Kouderecords september
Het kan in deze tijd van het jaar overigens nog een stuk kouder zijn. Zo werd het in De Bilt op 16 september 1971 aan de grond -5,2 graden. Niet eerder was het zo vroeg in de herfst zo koud. Ook op normale waarneemhoogte kwam het toen recordvroeg tot vorst in ons land.