Hitte in Europa wordt komende week op meeste plekken verdreven
Al wekenlang worden verschillende gebieden in Europa geteisterd door hitte. Eerst was het zuidwesten van Europa aan de beurt, later volgden de rest van Zuid-Europa en Centraal-, Oost,- en Noord-Europa. In Nederland ontliepen we de meeste hitte en pakten we 'slechts' af en toe 1 of 2 dagen met tropische hitte mee, maar momenteel is het nog altijd heet in delen van Noord-, Oost- en Zuid-Europa. De komende week wordt de warmte op de meeste plekken in Europa eindelijk verdreven.Rug, hogedrukgebied en zuidelijke aanvoer oorzaak hitte
De hitte in Europa was te wijten aan een rug van hogedruk die zich eerst vooral in de bovenlucht manifesteerde. In de hogere luchtlagen van de atmosfeer werd zeer warme lucht aangevoerd met een zuidelijke stroming. Mede door deze ontwikkeling steeg ook de luchtdruk aan de grond.
Eerst, begin/halverwege juni was de luchtdruk vooral in het zuid(west)en van Europa relatief hoog. Daardoor draaide de wind ook aan de grond op veel plekken naar het zuiden. Een combinatie van een aanvoer van een zeer warme luchtmassa uit Afrika, dalende luchtbewegingen onder het hogedrukgebied die de atmosfeer verder opwarmden en een zeer droge ondergrond die door de zon flink kon worden opgewarmd, zorgden ervoor dat vooral Portugal, Spanje en Frankrijk met extreme hitte te maken kregen.
Het hogedrukgebied trok geleidelijk verder naar het noordoosten, waardoor ook Centraal-Europa en de rest van Zuid-Europa met flinke hitte te maken kregen. In meerdere landen, waaronder Spanje, Frankrijk en Italië, steeg het kwik in de afgelopen maand tot (ruim) boven de 40 graden.
Hitte van de Middellandse Zee tot aan het Arctisch gebied
Vorige week richtte de rug in de bovenlucht zich op tot aan het uiterste noorden van Europa, waardoor ook boven het noordoosten van Europa een hogedrukgebied ontstond. Tegelijkertijd lag er een lagedrukgebied boven de Britse eilanden, waardoor de warmte met een langgerekte zuidelijke stroming helemaal tot aan Lapland en zelfs Spitsbergen kon reiken.
Zowel overdag als 's nachts tropische temperaturen in de poolcirkel
Inmiddels is er al een week sprake van hitte in het noorden van Europa, vooral Zweden en Finland werden hard getroffen door het extreem warme weer. Deze week kwam de temperatuur vrijwel elke dag ergens in deze landen boven de 30 graden uit. De temperaturen sloegen gisteren het hoogst uit. In grote delen van Lapland steeg de temperatuur tot ruim 31 graden. In Rovaniemi, wat vooral bekend staat als de thuisplaats van de kerstman, steeg de temperatuur naar 31,8 graden. Nog 100 km verder naar het noorden, in Sodankylä, werd met 31,9 graden nét geen all-time record neergezet en in kustplaats Oulu steeg de temperatuur naar 32,3 graden. Opvallend waren ook de zeer warme nachten. Soms daalde het kwik niet onder de 21 of 22 graden. Verder is het ook in onder andere Italië ronduit heet met daar maxima rond de 40 graden.
Eindelijk einde aan hitte Noord-Europa, ook rest van het continent koelt geleidelijk af
De hitte in Noord-Europa wordt dit weekend en aan het begin van de komende week verdreven en gedurende de week koelen ook Centraal- en Oost-Europa geleidelijk af. Alleen in Spanje, Portugal en wellicht het zuiden van Frankrijk blijft het ook de komende week heet, maar deze hitte is op veel kleinere schaal dan wat we de afgelopen weken hebben gezien.
Posities drukgebieden draaien om
De afkoeling wordt in gang gezet door het lagedrukgebied dat van de Britse Eilanden meer richting het noorden van Europa trekt en opnieuw activeert. Ondertussen bouwt zich boven de Atlantische Oceaan en de omgeving van Groot-Brittannië juist een vrij sterk hogedrukgebied op. Het drukpatroon is begin komende week dus haast tegenovergesteld van wat we de afgelopen periode zagen.
De stroming draait dan ook naar het noordwesten en een koufront, dat zich uitstrekt van de Noorse Zee tot aan het westen van Frankrijk, beweegt geleidelijk over het continent. Tegen het einde van de week dringt de verkoeling door tot aan de Balkan en Italië. Ook in Nederland wordt het de komende week geleidelijk koeler. Op de meeste plekken in Europa lijken de lagere temperaturen dan een poosje aan te houden. Met temperaturen van ruim 20 tot 30 graden is het dan overigens allerminst koud in het zuiden van Europa, de temperatuur ligt dan simpelweg meer rond de normaal voor de tijd van het jaar.