Foto gemaakt door Jorge Cancela - Trujillo - De maand juli is in het door hitte, droogte en natuurbranden geteisterde Spanje, uitgegroeid tot de heetste maand ooit op het Iberisch schiereiland aangetekend.
Foto gemaakt door Jorge CancelaTrujilloDe maand juli is in het door hitte, droogte en natuurbranden geteisterde Spanje, uitgegroeid tot de heetste maand ooit op het Iberisch schiereiland aangetekend.
Nu

Juli 2022 was in Spanje de heetste maand ooit

De maand juli is in het door hitte, droogte en natuurbranden geteisterde Spanje, uitgegroeid tot de heetste maand die ooit op het Iberisch schiereiland is aangetekend. Met een gemiddelde temperatuur van 25,6 graden werd de oude recordhouder, juli 2015 naar een tweede plaats verwezen. Toen kwam de gemiddelde temperatuur in Spanje op 25,4 graden uit. Augustus 2003 staat met 24,9 graden op de derde plaats.

Het opvallendst in de afgelopen julimaand in Spanje was natuurlijk de 18 dagen durende hittegolf van 9 tot en met 26 juli, die tot één van de langst durende en meeste intense hittegolven ooit uitgroeide. Tijdens die hittegolf werd in Morón de la Frontera op 24 juli met 46 graden de hoogste temperatuur van de julimaand aangetekend.

Warmste drietal

Niet alleen juli was overigens warm, ook in de voorgaande mei- en junimaand sloeg de hitte al veelvuldig toe. Tezamen zijn die drie maanden dan ook tot het warmste drietal ooit in de Spaanse weergeschiedenis uitgegroeid. Het hete weer van de laatste tijd in Spanje werd veroorzaakt door hetzelfde hogedrukgebied op de Oceaan dat ook in Nederland een warme, droge en zeer zonnige zomer brengt. Aan de zuidflank ervan kon een portie woestijnlucht vanuit Afrika de Middellandse Zee oversteken en over Spanje uitstromen. Daar is die lucht vervolgens gebleven waarna de hitte steeds meer de overhand kreeg.

Door het hete en droge weer kwam het in Spanje maar op weinig dagen tot onweer. Het totaal aantal bliksemontladingen was sinds juli 1966 dan ook niet meer zo laag als dit jaar. Gemiddeld over het Spaanse grondgebied viel 8,5 millimeter regen, tegen 17,1 millimeter normaal. Dat is de helft minder dan gebruikelijk. De zon maakte overuren en scheen landelijk 6 procent meer dan normaal. Daarmee was het de zonnigste julimaand sinds minstens 1983, maar mogelijk ook 1964. Extremadura, de omgeving van Madrid en Castilla-La Mancha hadden de meeste zonuren met rond 400 uur als maandtotaal.

Veel problemen

Tel je het allemaal bij elkaar op, dan was het weer in juli in Spanje de oorzaak van veel problemen. Vooral veel kwetsbare mensen leden onder de hitte, er was een grote oversterfte en de natuur droogde verder uit. Veel stuwmeren staan bijzonder laag en het gevaar voor natuurbranden was en is vaak extreem groot. Die zijn er dan ook in groten getale geweest en hebben vele tienduizenden hectaren aan natuur in de as gelegd.

De steeds hetere en drogere zomers passen in een trend die aan veranderingen in de ligging en de grootte van het Azorenhogedrukgebied worden toegeschreven. Dat Azorenhogedrukgebied lijkt steeds groter te worden en ook vaker een noordelijkere positie in te nemen. Storingen van de Oceaan, die in de zomer vroeger nog wel af en toe tot Spanje doordrongen, blijven daardoor vaker weg. Verder is de droogte er de oorzaak van dat onweersbuien, als ze tijdens de zomer dan eens ontstaan, minder neerslag brengen dan vroeger. Er zit gewoon geen vocht meer in de lucht. De bliksems, waarmee die onweersbuien gepaard gaan, kunnen als ze inslaan in de natuur wel branden veroorzaken.

Voorlopig blijft het heet

Voorlopig blijft het in Spanje nog heet. Wel kunnen, voornamelijk in het noorden, af en toe onweersbuien ontstaan. Het zijn buien die alleen lokaal af en toe wat verlichting brengen.

Reinout van den BornChef Redactie