Extreme hitte in westen VS en Canada
Heel veel zon en voor de tijd van het jaar extreme hitte worden dit weekend en begin volgende week in het westen van de VS en Canada verwacht. Onder een hittekoepel (in het Engels heatdome) kunnen de temperaturen op veel plaatsen tot tussen 30 en 35 graden en in Californië plaatselijk nog iets verder oplopen. In Canada breiden de bosbranden zich daarbij verder uit, in Californië dreigen overstromingen door sneeuwsmelt.Veroorzaker van het zonnige en hete weer is een hogedrukgebied boven het westen van Canada en het noordwesten van de VS. Het is gevuld met warme lucht en zorgt ervoor dat de wind in de gebieden waar het zo heet wordt een oostelijke component krijgt. Omdat de lucht vanuit de bergen, die dieper landinwaarts liggen, dan richting de kustgebieden afdaalt, warmt de lucht extra op en kunnen bijzonder hoge temperaturen worden bereikt. Op mogelijk 50 plaatsen worden zelfs recordhoge temperaturen verwacht, meldt CNN.
Seattle 32 graden
Zo kan de temperatuur maandag in Seattle en omgeving tot 32 graden oplopen. Als dat inderdaad gebeurt, is het er nog nooit eerder zo vroeg in het seizoen zo warm geweest. Ook in het westen van Canada worden dergelijke temperaturen verwacht. Daar breiden de bosbranden, die er al een tijdje woeden, zich steeds verder uit. Een groot deel van Canada ligt al onder de rook ervan, soms dringt die rook ook tot de VS door.
Veel natuurbranden in Canada
Op dit moment worden in Canada 150 natuurbranden gemeld, waarvan er 82 in Alberta woeden. Daar zijn al enkele honderdduizenden hectares bos in vlammen opgegaan. De wilde start van het brandseizoen in Alberta lijkt op die in het jaar 2016.
Sneeuwsmelt in Californië
Verder naar het zuiden, in Californië, hebben de autoriteiten andere zorgen. Ook hier, en dan speciaal in het noorden van de staat, worden tot en met maandag bijzonder hoge temperaturen verwacht. Hier en daar kan het kwik er tot 38 graden oplopen. Niet alleen in het laagland, maar ook in het hooggebergte wordt het er warm. Daar ligt nog steeds de monumentale sneeuwlaag, die een overblijfsel is van één van de natste winters ooit die het gebied heeft meegemaakt. Die sneeuw gaat nu versneld smelten.
Overstromingen
De autoriteiten verwachten dan ook dat rivieren die uit de bergen komen, tijdens de hittegolf snel zullen stijgen en hier en daar buiten hun oevers zullen treden, door het vele smeltwater dat ze moeten afvoeren. Her en der kan het dan ook tot overstromingen komen. Verder waarschuwen ze de bevolking voor de fysieke gevolgen die de hitte voor de inwoner kan hebben. Hou je rustig, is het devies, en zorg ervoor dat je voldoende koel blijft.
Vanaf dinsdag minder extreem
Vanaf dinsdag gaan in de kustregio’s de scherpste kantjes weer wat van de hitte af, maar wat dieper landinwaarts houdt de hitte de komende tijd gewoon aan.