Foto gemaakt door Pascal van Timmeren - Hoogezand - Komende week is het vaak zonnig weer. Dinsdag is er een dipje en verder zijn vooral de (noordelijke) kustgebieden soms wel gevoelig voor wat bewolking vanaf zee.
Foto gemaakt door Pascal van TimmerenHoogezandKomende week is het vaak zonnig weer. Dinsdag is er een dipje en verder zijn vooral de (noordelijke) kustgebieden soms wel gevoelig voor wat bewolking vanaf zee.
Nu

Komende week veel zon, oplopende temperaturen en droog

Na een zonnig Pinksterweekend, verloopt ook de rest van de week mooi met veel zon, weinig tot geen neerslag en oplopende temperaturen die op woensdag of donderdag pieken. Alleen op dinsdag is er sprake van een dipje met vooral in het noorden bewolking en kans op een spatje regen. Verder is bewolking vanaf zee nog een 'risico' in de kustgebieden de komende week. Hieronder lees je hoe het allemaal zit.

Zoals al langere tijd het geval is, wordt het weer in onze omgeving bepaald door een sterk hogedrukgebied ten westen van ons, met de kern in de omgeving van de Britse Eilanden of net west daarvan. Als gevolg is de wind bij ons vaak noordoost tot noord. Het hogedrukgebied zorgt ervoor dat het over het algemeen droog is, maar door de noordcomponent in de wind is het zeker in de (noordelijke) kustgebieden soms nog wel wat fris. Een elke dag opstekende zeewind speelt die frisse wind vanaf zee nog wat meer in de hand. Daarbij trekken van tijd tot tijd wolkenvelden over.

Begin van de week koeler, dinsdag meer bewolking

Het begin van de week is zo'n moment waarop de wind wat meer noordelijk is. Het gevolg is dan ook dat de temperatuur morgen (maandag) al omlaag gaat en het hooguit in het zuidoosten van het land nog 20 graden wordt. In het noordelijk kustgebied wordt het niet warmer dan een graad of 15.

Maandag is er daarbij nog flink wat zon. Er komt sluierbewolking voor, maar daar schijnt het zonnetje meestal doorheen. Het westen en noorden zijn ook gevoelig voor wat lage bewolking vanaf zee. Die bewolking kan het zonnetje soms wel wat belemmeren. Daarbij staat er een stevige noord tot noordoostelijke wind, die in de middag steeds meer vanaf de zee gaat waaien. In de kustgebieden voelt het in combinatie met de niet al te hoge temperaturen dan ook wat fris aan. Uit de wind en in de zon zal het echter prima toeven zijn. In het binnenland, waar de temperaturen hoger zijn en de wind minder sterk, is het sowieso aangenaam.

Dinsdag lijkt dan de minste dag van de week te worden. Vanuit het noorden trekt bewolking over het land, waaruit in het noorden zelfs een spatje regen kan vallen. Veel stelt de regen niet voor, maar zonder de zon en met de stevige wind kan het in het noorden zomaar behoorlijk guur aanvoelen. In het zuiden schijnt de zon nog wel flink, en daar wordt het dan opnieuw ook een hele aardige dag. De temperaturen zijn vergelijkbaar met of nog een graadje lager dan op maandag.

Oostelijke wind, zomers warm?

Op woensdag loopt het hogedrukgebied ten westen van ons wat meer uit over Centraal- en zelfs Oost-Europa. De wind neemt daardoor wat af en draait nog iets naar het oosten. Bovendien trekt een bel met wat warmere lucht over het land. Het gevolg is dat woensdag de zonnigste dag van de week lijkt te worden. De temperaturen gaan daarbij flink omhoog; met uitzondering van het noorden zal het overal meer dan 20 graden worden, in het oosten en zuiden kan het lokaal zelfs zomers warm worden met 25 of 26 graden.

In het noorden is het omdat de wind wat meer van zee waait nog wat frisser. Het wordt daar 18-20 graden, op de Wadden blijft het kwik op 16-18 graden steken. In de middag kan ook langs de westkust weer een zeewindje opsteken, waardoor ook daar de temperatuur weer tot onder de 20 graden daalt. Bewolking is er niet of nauwelijks.

Terug naar noord

Op donderdag lijkt de wind dan weer terug naar noord te draaien. Eerst in het noorden van het land, het zuiden van het land volgt later. Als gevolg hiervan is het noorden van het land weer gevoelig voor wat bewolking vanaf zee, terwijl donderdag in het midden en zuiden weer een stralende dag lijkt te worden. De temperaturen gaan duidelijk onderuit met 15-16 graden op de Wadden, 20-23 graden in het midden van het land en slechts in het zuid(oost)en nog 24 of lokaal de zomerse 25 graden. Het blijft droog.

Ook vrijdag blijft de invloed van het hogedrukgebied groot, maar de wind is overal weer meer noordelijk en de luchtmassa duidelijk kouder. Het gevolg is een dag vergelijkbaar met de maandag: zon en wat wolkenvelden wisselen elkaar af, maar eerstgenoemde lijkt duidelijk de overhand te hebben. De temperaturen kunnen oplopen tot 20 graden of daaronder in het binnenland, maar in het noorden en langs de westkust is het (een stuk) frisser.

Mooi weekend?

In het weekend verandert er zoals het er nu naar uitziet weinig. Het lijkt vrijwel overal droog te blijven, met afwisselend veel zon en soms wat wolkenvelden. De temperaturen zijn daarbij vergelijkbaar met op de vrijdag. Omdat de wind iets af te lijkt gaan nemen, kan het, ook langs de kust, een graadje warmer zijn.

Droogte?

Opvallend is dat het dan toch alweer een hele week zo goed als droog is, met die paar spatjes regen op de dinsdag na. Daarmee zet het droge weer dat sinds halverwege mei plaatsvindt ook in het begin van juni door. Ondanks de zeer natte lente, begint zich zo toch een neerslagtekort op te bouwen. Wie weet ligt droogte op de loer.

Het neerslagtekort volgens het KNMI. Begin juni komen we qua neerslagtekort alweer boven het niveau van het zeer droge jaar 2018.

Daan van den BroekMeteoroloog