Zomer 2022 warmste ooit gemeten in Europa
De zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten op het Europese continent, blijkt uit metingen van de Europese klimaatverandering dienst Copernicus. De oppervlaktetemperatuur was bijna 0,4 graden hoger dan tijdens de vorige zomer, die toen ook al de warmste ooit gemeten was. Ook de afgelopen augustusmaand was recordwarm op het Europese continent, het oude record werd met maar liefst 0,8 graden verbroken.Volgens Copernicus was de gemiddelde temperatuur van de meteorologische zomer (juni – augustus) in Europa 1,34 graden boven het langjarig gemiddelde (1991-2020). Kijken we naar het langjarig gemiddelde van 1981-2010, dan verliep de afgelopen zomer zelfs 1,80 graden te warm. De huidige zomer was dus 0,4 graden warmer dan die van vorig jaar, en ook 0,5 graden warmer dan de zomers van 2010 en 2018. De op 4 na warmste zomer, die van 2003, verliep 0,6 graden koeler.
Vooral extreem warm in zuidwesten Europa
Relatief gezien waren het zuidwesten van Europa en het uiterste noordoosten van Europa het warmst. Vooral het Iberisch Schiereiland en zuiden van Frankrijk kregen vaak met extreem hete luchtmassa’s vanuit Noord-Afrika te maken, waardoor temperaturen met regelmaat tot ver boven de 40 graden stegen. Zo was de afgelopen julimaand in Spanje bijvoorbeeld de heetste maand ooit gemeten aldaar en ook kreeg Spanje te maken met de meest intense hittegolf ooit gemeten.
Af en toe kregen de centrale en westelijke delen van Europa een staartje van die hitte mee. Denk bijvoorbeeld aan de extreem hete 19 juli. Bij ons was dat de op 2 na warmste dag ooit gemeten in ons land. In Engeland werd op diezelfde dag een nieuw all-time temperatuurrecord gevestigd en werd voor het eerst een temperatuur boven de 40 graden gemeten.
De Alpen waren ook regelmatig bloedheet, waardoor de sneeuwlaag in het hooggebergte snel verdween en de gletsjers volledig blootgesteld werden aan de hitte en de zonneschijn.
Augustus veruit heetste ooit gemeten
Augustus 2022 was veruit de heetste augustusmaand in Europa sinds het begin van de metingen. De gemiddelde temperatuur lag 1,72 graden boven het langjarig gemiddelde van 1991-2020 en zelfs 2,24 graden boven het langjarig gemiddelde van 1981-2010. De augustusmaand was 0,8 graden warmer dan de volgende warmste augustusmaand (2018) en 0,9 graden warmer dan die van 2010, 2003 en 2015 die op een gezamenlijke 3e plek staan.
Vooral (noord)oost Europa extreem heet in augustus
Augustus was extreem heet in het noordoosten en oosten van Europa. Daar werden gedurende de maand meermaals hitterecords gebroken. Ook op de meeste andere plekken van het continent was het echter relatief warm, denk bijvoorbeeld aan ons eigen land waar augustus de op 2 na warmste ooit gemeten was en we te maken hadden met een landelijke hittegolf.
Grootschalige droogte veroorzaakt bosbranden
De hitte in Europa ging op veel plekken gepaard met droogte. Zo waren Zuidwest-, Centraal-, West- en delen van Oost-Europa de afgelopen zomer een stuk droger dan normaal. Het warme een vaak zonnige weer zorgde namelijk voor veel verdamping, terwijl er over de gehele lijn juist weinig neerslag viel. Helaas veroorzaakte de grote droogte en hitte buitengewoon veel natuurbranden, opnieuw vooral in Zuidwest-, West-, en Centraal-Europa.
De gebieden waar de zomer vrij nat was zijn meer beperkt, maar in onder andere de omgeving van Griekenland en Turkije en delen van Scandinavië verliep de zomer aan de natte kant.
Steeds vaker (te) warme maanden en seizoenen
Veruit de meeste bovengemiddeld warme maanden en seizoenen in de meetreeks vonden plaats in de 21e eeuw. Het is niet verrassend dat we steeds minder koude maanden en seizoenen zien, terwijl warmterecords steeds vaker voorkomen. De aarde warmt namelijk gestaag op, waardoor hittegolven op het Europese continent steeds vaker voor zullen komen.
Bron: Copernicus