Wegschade beperkt door zachte winter
Rijkswaterstaat heeft in de winter niet veel meer schade aan wegen vastgesteld dan misschien verwacht mocht worden gezien het weer. Het was wel meer dan afgelopen jaren, maar toen was er steeds sprake van zeer zachte winters. Ook deze winter was zachter dan gebruikelijk. De winterkou concentreerde zich op slechts één week in februari en daardoor was er over de hele winter minder schade aan het asfalt dan normaal.Rijkswaterstaat heeft 2541 gaten gerepareerd. Er waren 163 noodreparaties en 572 spoedreparaties. Er kwamen 909 meldingen binnen van weggebruikers, dat is ongeveer een derde van wat gebruikelijk is in een normale winter. Vorig jaar kwamen slechts 186 meldingen binnen, vanwege het uitzonderlijk zachte weer. Winterweer is toen de hele winter uitgebleven. De meeste meldingen van schades en reparaties komen dit jaar uit de regio’s Oost-Nederland, Noord-Brabant en Groningen.
De meeste schade werd snel gerepareerd om overlast te voorkomen. Gaten die geen direct gevaar opleveren, worden gerepareerd tijdens regulier groot onderhoud dat standaard na de winter plaatsvindt.
Winterperiode bijna afgelopen
De winterperiode duurt bij Rijkswaterstaat tot en met 31 maart, dus er kunnen nog schadegevallen bijkomen. De meeste schade ontstaat doordat water in scheurtjes van oud asfalt terechtkomt. Het water bevriest en zet uit, als het daarna ontdooit, blijft er een gat achter. Omdat de kans op vorst klein is komende tijd, worden weinig extra schadegevallen verwacht. Rijkswaterstaat weet aan het einde van het jaar hoeveel de spoedreparaties hebben gekost.
Ondanks een periode met strenge vorst en sneeuw was de winter met een gemiddelde temperatuur van 4,4 graden, tegen 3,4 graden normaal, zacht te noemen. Ook was deze winter een stuk natter dan normaal en dat kwam door december en januari. Februari was vrij droog, maar bracht voor het eerst in jaren weer écht winterweer. We beleefden in het oosten van het land de eerste zeer strenge vorst in acht jaren en maar liefst zeven nachten vroor het streng.
Bron: ANP/Weer.nl